Veel gestelde vragen en tips

VEEL GESTELDE VRAGEN:

Worden gekochte antieke meubelen thuis bezorgd?
Meubelen die u bij ons koopt worden kosteloos bij u thuis bezorgd en gemonteerd in de regio Eindhoven, Helmond en Weert. Levering buiten dit gebied gaat in overleg.

Wanneer is iets antiek?
Doorgaans wordt van antiek gesproken wanneer het ouder is dan 100 jaar, echter wordt Art Deco ook vaak bij antiek gerekend terwijl dit uit de jaren 20 van de vorige eeuw betreft. Overigens mag aan een antiek meubel niet teveel vervangen zijn. Een vervanging door restauratie van 10% is nog acceptabel, mits de restauratie vakkundig is uitgevoerd.

 

TIPS:

Boenen met antiekwas:

  • Gebruik voor het opbrengen van de antiekwas een stevige ronde kwast. Met deze kwast komt u in alle hoekjes en gaatjes en krijgt u dus een mooier resultaat. Voor het uitboenen kunt u een zachte katoenen doek gebruiken (bijvoorbeeld een oud t-shirt) Let op bij het uitboenen dat u alle overtollige boenwas uitwrijft. Dit is een zwaar klusje maar het resultaat is er dan ook naar.
  • Gebruik antiekwas in de zelfde kleur als de kleur van het meubel. Dus rood(mahoniekleur) voor een mahonie meubel, lichtbruin voor licht eiken meubelen etc.
  • Wij adviseren boenwas van English Patina. Uiteraard bij ons te koop / te bestellen.

Ongedierte:

  • Houtworm: Houtworm is alleen schadelijk als deze actief is. Dat wil zeggen. Een kevertje vliegt rond en legt een eitje in het hout. Als het eitje uitkomt krijg je een keverlarve (wormpje) die een seizoen lang zich door het hout eet. Daarna verpopt hij zich en vliegt als een kevertje weer weg. Als de houtworm als kevertje weggevlogen is komen er dus geen gaatjes (doorsnede 1,5 a 2 mm) meer bij. Het is dus van belang om te kijken of de houtworm nog actief is. Dit doet u door te kijken of er in de loop van enkele weken vanzelf kleine stofhoopjes ontstaan in de buurt van de houtwormgaatjes die u ziet. Het feit dat als u aan het meubel schudt er dan stof uitkomt zegt dus niets over het actief zijn van houtworm. Mocht er actieve houtworm zijn dan is behandeling noodzakelijk om meer schade te voorkomen. Mocht de houtworm niet actief zijn dan hoeft de houtworm niet behandel te worden. Eventueel kunnen de houtwormgaatjes gestopt worden met gekleurd bijenwas zodat het er fraaier uitziet. Het kan ook mogelijk zijn dat er zoveel gaatjes in zitten dat het hout te zwak is geworden. Hier zal dan een gedeelte vervangen moeten worden. Indien gewenst kunnen wij een vrijblijvend prijopgave voor u maken.
  • Boktor: Ook voor boktor geldt dat deze alleen schadelijk is als deze actief is, zie hierboven. Boktor is veel schadelijker om twee redenen. A Hij maakt veel grotere gaten (tot wel 7 mm) B Hij blijft veel langer in het hout zitten en eet dus veel meer hout in zijn leven als keverlarve. Dit kan tot wel 7 jaar zijn!  Indien gewenst kunnen wij een vrijblijvend prijopgave voor u maken.
  • Wolmot: De wolmot is een klein onopvallend zilverachtig vlindertje (motje) van ongeveer 1 cm lang. Ook hier zijn het de larven die schadelijk zijn. Zij vreten zich letterlijk een weg door allerlei wollen stoffen zoals ook door bureauvilt. Ook dit kan behandeld worden, echter is het soms praktischer om het vilt van het bureau meteen weg te gooien en te vervangen als het kwaad al is geschied.  Indien gewenst kunnen wij een vrijblijvend prijopgave voor u maken.

Afgebroken stukjes hout:

  • Wanneer grote of kleine houten onderdelen van een meubel zijn afgebroken dan graag alle stukjes bewaren in een zakje oid. Zelf lijmen raden wij ten zeerste af, tenzij u zeer ervaren bent met het lijmen van afgebroken stukken. Maar al te vaak maken wij mee dat mensen eerst zelf wat proberen en dan alsnog bij ons terecht komen omdat het weer los zit of niet goed past. In dit laatste geval moeten wij de lijmresten eraf gaan steken, zeker als het bijvoorbeeld gelijmd is met contactlijm (niet doen dus). Daardoor wordt de breuklijn er niet fraaier op, iets zwakker en het kost nog meer tijd (dus geld) dan wanneer wij een verse breuk voor u lijmen.